۱۳۹۶ شهریور ۴, شنبه

خورشت شمالی اناربیج

 اناربیج خورشی از شمال ایران است. این خورش به فسنجان بسیار نزدیک است اما سبزیجات معطر لطف دیگری در این خورش محلی خوشمزه دارد .

مواد لازم:

  •     گوشت چرخ کرده .... 500 گرم
  •     گردو چرخ کرده .... 1 پیمانه
  •     سبزی (تره ، جعفری ، نعنا ، گشنیز ) .... 500 گرم
  •     تره ... 200/جعفری ... 150/نعنا ... 100/گشنیز ... 50
  •     سبزیجات محلی (خالواش ، چوچاق) .... 100 گرم
  •     پیاز متوسط .... 1عدد
  •     رب انار .... 3 تا 5 ق غ (بسته به ترشی آن)
  •     نمک و فلفل و گلپر

طرز تهیه خورش اناربیج

طرز تهیه:


در ابتدای تهیه این غذا خدمت دوستان عرض کنم که اگر دسترسی به سبزیجات محلی ندارید ، میتوانید با بقیه سبزیجاتی که گفته شدند و دسترسی به آنها آسان تر است این غذا را تهیه کنید. اما حتما این غذا با سبزیجات محلی طعم اصیل تری خواهد داشت .

1 - گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده (رنده ریز) و نمک و فلفل مخلوط کرده ورز داده و به صورت قلقلی هایی اندازه یک گردو کوچک آماده میکنیم .

2 - گردو چرخ شده را روی حرارت قرار داده تا فقط داغ شود (دقت کنید تغییر رنگ ندهد) سپس 3 لیوان آب یخ روی گردو ها ریخته و حرارت میدهیم .

3 - سبزی ها را خرد کرده و در کمی روغن تفت میدهیم .

4 - پس از اینکه ترکیب آب و گردو جوش آمد سبزیجات سرخ شده را به خورش اضافه میکنیم . رب انار را نیز در این مرحله اضافه میکنیم . میزان رب انار به ذائقه شما و البته ترشی رب بستگی دارد . در این مرحله از کمی رب نارنج یا رب آلوچه هم میتوانید همراه رب انار استفاده کنید .

5 - قلقلی ها را در همان روغن سبزی کمی تفت داده و به خورش میفزاییم و خورش را به مدت 1 ساعت روی حرارت ملایم قرار داده تا به روغن بیفتد و اصطلاحا خورش جا بیفتد . در این مرحله اگر خورش نیاز به آب دارد میتوانید اضافه کنید .

نکات :

1 - این خورش باید مانند فسنجان کامل جا افتاده و به روغن بیفتد .

2 - میتوانید یک پیمانه دانه انار نیز به این خورش اضافه کنید و از میزان رب انار آن کم نمایید .

3 - این خورش را با گوشت تکه ای خورشی و یا مرغابی یا اردک نیز میتوانید درست کنید .

غذای محلی آستارا ( لونگی )

غذای محلی آستارا؛ از لونگی مرغ و ماهی تا باستیرمای مرغابی

غذای محلی آستارا؛ از لونگی مرغ و ماهی تا باستیرمای مرغابی

غذاهای محلی آستارا، همچون لونگی مرغ و ماهی، باستیرمای مرغابی، آش دوغ، بورانی پلو و مسما، هر یک طعمی به یاد ماندنی را به گردشگران و مسافران این شهر مرزی هدیه می‌کنند. 
بندر آستارا که در مرز شمالی ایران و چسبیده به دریای خزر واقع شده، غذاهای سنتی و محلی بی‌نظیری دارد. سرو غذاهای محلی آستارا در رستوران‌ها و هتل‌ها یکی از عواملی است که شمار زیادی از گردشگران را با نیت تجربه این غذاها راهی این بندر مرزی می‌کند.
بهره‌مندی از چندین سس محلی به نام رب ازگیل، رب به، رب آلوچه وحشی و رب انار وحشی طعم غذاهای محلی آستارا را متمایز می‌کند.
در پخت لونگی و باستیرما رب ازگیل و رب آلوچه وحشی به عنوان اصلی‌ترین چاشنی‌ها محسوب می‌شوند که تقریباً همه زنان و مردان آستارایی به شکل ماهرانه‌ای با پخت این غذاها آشنا هستند.
لونگی مرغ و ماهی، باستیرمای مرغابی و آش دوغ از غذاهای مشهور و خوش طعم آستارایی هستند. در این مقاله با شماری از مهم‌ترین غذاهای محلی آستارا آشنا می‌شویم.

لونگی مرغ و ماهی آستارا

لونگی
لونگی مرغ و ماهی خوش طعم، از غذاهای خوش طعم سنتی و اصلی مرزنشینان آستارا است. در رأس مواد اولیه این خوراک‌ «رب ازگیل شیرین» و «رب آلوچه ترش یا رب انار» قرار دارد که در ترکیب با یکدیگر طعم به اصطلاح ملسی را به غذا می‌بخشد.
«لَوَنگی»، ماهی سفید یا مرغ شکم‌پری است که با ملاتی مثل آن چه در زیتون پرورده می‌بینید پر شده است. این غذا به عنوان یکی از محبوب‌ترین غذاها در اکثر رستوران‌های آستارا و حومه سرو می‌شود. برای تهیه و پخت لونگی علاوه‌بر جوجه‌ی محلی، ماهی سفید با اشپل، مغز گردو، پیاز، آبغوره، نمک و فلفل استفاده می‌شود.

باستیرمای مرغابی آستارا

باستیرما
در باستیرمای آستارا استفاده از مرغابی در اولویت قرار دارد. در پخت این غذا، پس از ترکیب مغز گردو و پیاز خرد شده با رب ازگیل و آبغوره، آن را در شکم مرغابی جاسازی می‌کنند و زیر برنج آبکش شده می گذارند تا دم بکشد. این غذا را پس از تهیه و پخت کامل به همراه گوجه‌فرنگی سرخ شده و ترشی هفت بیجار، در منازل با برنج کته و در رستوران‌ها با برنج آبکش سرو می‌کنند.

مسما آستارا

مسما
خوراک مسما در نزد مردم شهر مرزی بندر آستارا، جایگاه ویژه‌ای دارد و در اکثر مراسم از قبیل توزیع نذورات و مهمانی‌ها یکی از غذاهای اصلی سفره‌های اهالی این خطه است.
در تهیه‌ی این غذا پیاز محلی خرد و سرخ شده با مقدار کمی رب گوجه‌فرنگی، آلوچه‌ی وحشی خشک شده و جوجه‌ی محلی را پس از تفت دادن در کنار هم قرار می‌دهند و با کمی آب می‌پزند تا حدی که آب آن به شکل کامل بخار شده و روغن مخلوط شده با پیاز و چاشنی‌های محلی باقی بماند. در مناطق مرکزی و شرقی گیلان نوعی غذا با نام «آلو مسما» پخت می‌شود که با غذای مردم آستارا کاملا متفاوت است.

چیغیرتما آستارا

چیغتیرما
یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی مردم آستارا که بیشتر در وعده شام سرو می‌شود، «چغیرتما» است. در تهیه‌ی چغیرتمای آستارا، گوشت مرغ محلی، پیاز محلی، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی به شکل مجزا سرخ شده و در پایان با تخم‌مرغ مخلوط می‌شود.

بورانی پلو آستارا

بورانی پلو آستارا
بورانی پلو آستارا برای نهار و به‌خصوص روزهای بارانی پائیزی در سفره‌ی اکثر خانواده‌های آستارایی مشاهده می‌شود. برنج، خلال کدو که در زبان محلی به آن بورانی می‌گویند، شیر (به اندازه مقداری که آب برای کته می‌ریزند)، کمی شکر، زردچوبه و کره را با هم مخلوط کرده و می‌پزند. بورانی پلوی آستارا را به طور معمول با ماهی سفید شور یا ماهی دودی می‌خورند.

آش دوغ آستارا

آش دوغ
آش دوغ علاوه‌بر بندر مرزی آستارا در غرب استان گیلان در مناطقی همچون تالش، استان اردبیل و آذربایجان‌شرقی هم به شکل‌های مختلف تهیه می‌شود. در مناطق مختلف آستارا برای طبخ آش دوغ نخود را یک روز زودتر در آب می‌پزند و سپس به همراه سبزی خرد شده، برنج، گوشت قرمز (کوفته‌های ریز) و آرد برنج یا گندم در داخل دوغ جوشیده می‌ریزند و می‌پزند. در آستارا معمولا بر اساس ذائقه‌های مختلف علاوه بر دوغ محلی ترش از ماست هم برای شیرین شدن آش استفاده می‌کنند.

جزوز یا قورما آستارا

جزوز
جزوز یا قورما آستارا، غذایی کامل برای صبحانه است که در غذاخوری‌های آستارا به نام «جزوز» شناخته می‌شود. این غذا ترکیبی از جگر، دل و قلوه گوسفندی سرخ شده با سیب‌زمینی، پیاز و گوجه‌فرنگی سرخ شده است. اگر به آستارا سفر کردید، تجربه طعم بی‌نظیر این غذا را از دست ندهید.

نذیر چورک آستارا

نذیر چورک
این نان شباهت‌های کمی به «نان فطیر» دارد و نانی مشابه با آن در تالش نیز پخت می‌شود که به آن «نان زرین» گفته می‌شود. خمیر «نذیر چورک» با آرد، شیر، کره، تخم‌مرغ، خامه و زعفران و حلوای داخل آن با آرد، شکر، کره و زردچوبه تهیه شده و روی آن با زرده‌ی تخم‌مرغ، رنگ زعفران و کنجد تزئین می‌شود. پس از آماده کردن نان آن را درون سینی‌های مخصوص می‌چینند.
در گذشته نذیر چورک را درون تنور نانوایی‌ها و با پیشرفت تکنولوژی درون فرهای اجاق گاز می‌پزند. تازه دامادهایی که پس از پایان مراسم خواستگاری پاسخ مثبت را از عروس و خانواده‌ی وی می‌گیرند، با پخت نذیر چورک و تهیه‌ی هدایایی نفیس به اتفاق خانواده، برای عرض تبریک عید به منزل پدری عروس می‌روند.
در مراسم سنتی قره بایرام آستارایی‌ها، نذیر چورک به همراه حلوا و خرما در میان افرادی که برای عرض تسلیت به نزد خانواده‌هایی که در طول سال عزیزان خود را از دست داده‌اند هم توزیع می‌شود.

طرز تهیه ی کباب کوبیده

طرز تهیه کباب کوبیده, طرز تهیه کباب کوبیده سیزده بدر


اگر شما از آن دسته افراد هستید که همیشه هنگام کباب کردن با مشکل ریختن مواد روی آتش مواجه هستید، ما در اینجا به طور مفصل به روش پخت و فوت و فن‌های آن می‌پردازیم.

مواد لازم کباب کوبیده برای ۶ نفر:

 گوشت چرخ کردهیک کیلوگرم
 پیاز ۳۰۰ گرم یا یک عدد پیاز بزرگ
زعفران ساییده شده یک قاشق چایخوری
 نمک و فلفلبه مقدار کافی

– گوشت چرخ کرده: گوشت گوسفندی و یا ترکیبی از گوشت گوساله و گوسفندی ( به نسبت ۵۰%)
پیاز: ۳۰۰ گرم یا یک عدد پیاز بزرگ برای هر کیلو گوشت

نکاتی به نگام خرید گوشت مورد نیاز:
۱- مناسب ترین گوشت برای پخت کباب کوبیده، گوشت قلوه گاه (گوشت بین دنده ها) گوسفند است. در صورت تمایل به استفاده از گوشت گوساله بهتر است راسته را انتخاب کنید که چربی کمتری دارد چرا که چربی مورد نیاز توسط گوشت گوسفندی تامین می شود. پخت کباب کوبیده با گوشت گوساله به‌تنهایی امکان ندارد زیرا گوشت گوساله فاقد چربی لازم است. البته استفاده از قسمت‌های خیلی چرب گوشت گوسفند نیز برای پخت کباب کوبیده و سلامتی شما مناسب نیست.

۲- گوشت خریداری شده باید حتما چندین بار (دست کم ۴ بار) چرخ شود. این کار به ورز داده شدن گوشت کمک کرده و از متلاشی شدن کباب شما جلوگیری می کند.

روش آماده سازی و عمل آوری:
۱– ابتدا کاسه بزرگی آماده کرده و پیازها را پس از پوست کندن و شستن با رنده ریز در آن رنده کنید.
نکته ۱: مقدار پیاز نباید زیاد باشد چراکه گوشت را آبدار کرده و موجب ریختن آن به هنگام پخت می شود و دیگر اینکه کباب را شیرین و بد مزه می کند.
نکته ۲: حتما پیاز رنده شده را با دست بچلانید و آب اضافی آن را خالی کنید.

۲– گوشت چرخ کرده را همراه با نمک و فلفل به پیاز رنده شده اضافه کنید.
نکته: افزودن فلفل تنها برای گرفتن بوی بد گوشت است و نباید موجب تند شدن غذای شما شود.

۳- زعفران ساییده شده را نیز در کمی آب‌جوش حل کرده و در این مخلوط گوشتی بریزید و با دست‌تان مواد را خوب ورز دهید تا مایه کباب حالت چسبنده پیدا کند. همانطور که گفته شد این چسبندگی راز موفقیت شما در پخت این کباب است بنابراین گوشت را آنقدر ورز دهید که بتوانید با یک حرکت همه آن را از داخل ظرف بلند کنید و گوشت جدا نشده و نریزد. سپس مخلوط گوشتی را به مدت ۲ تا ۳ ساعت در یخچال و یا بیرون از آن قرار دهید تا اصطلاحا عمل آید.

به سیخ کشیدن کباب ها:
۱- برای سیخ کردن کباب هم باید توجه داشته باشید که از سیخ های پهن برای پخت این کباب باید استفاده کنید.

۲- قبل از اینکه شروع به کار کنید هم مقدماتی لازم است. ابتدا در کاسه کوچکی مقداری آب سرد بریزید و کنار دست‌تان قرار دهید. حالا پیش از برداشتن مایه کباب دست‌تان را در آب خیس کرده، یک مشت از مایه را بردارید و به شکل دوک درآورید؛ سپس همان‌طور که مواد در دست راست‌تان قرار دارد، سیخ را روی مایه دوکی بگذارید و شروع به پوشاندن سطح سیخ با مایه کباب کنید.

در پایان دوباره دست‌تان را در آب سرد فرو کنید و روی سیخ فشار دهید تا اثر انگشتان شما بر گوشت باقی بماند. حالا ابتدا و انتهای کباب را به سیخ بچسبانید و کناری بگذارید. همین کار را درباره همه مواد و سیخ‌ها انجام دهید.

نحوه پخت:
اکنون آتش را بر پا کرده، سیخ‌ها را روی آن قرار دهید. دقت کنید که اگر آتش را توسط ذغال و هیزم دایر کرده اید باید صبر کنید تا شعله آن فروکش کرده و تنها ذغال گداخته در منقل شما وجود داشته باشد. این برای این است که در صورتی که از مواد اشتعال زایی همچون نفت استفاده کرده باشید، بوی آن از بین رفته و غذای شما بد بو نشود و یا اینکه دوده هیزم و یا ذغال شما به طور کامل سوخته باشد و بر روی غذای شما ننشیند.

سپس سیخ های کباب را روی آتش بچینید. فقط به خاطر داشته باشید که ابتدا باید سیخ ها را مرتب و با دقت به دفعات بچرخانید تا گوشت خودش را بگیرد؛ وگرنه به دلیل خام بودن یک طرف کباب و سفت شده طرف دیگر کباب متلاشی شده و بر روی آتش می ریزد. وقتی گوشت کمی برشته شد، دیگر باد زدن لازم نیست.

نکته: با وجود اینکه طبق این دستور دیگر نباید نگران ریختن کباب باشید ولی برای اطمینان بیشتر یکی دو تخم‌مرغ به مایه کباب اضافه کنید.

نحوه سرو غذا:
شما می توانید برای خوشمزه تر شدن غذای خود آن را با مخلفاتی چون گوجه و فلفل سبز سرخ شده و سماق و سبزی های معطر، بویژه ریحان و نوشیدنی سالمی چون دوغ به همراه کمی نان تازه میل کنید.
در صورت تمایل هم می توانید آن را به همراه پلو و به صورت چلو کباب نوش جان کنید.

منبع : loghme.com

طرز تهیه ماست چکیده خانگی

yogurt preparation طرز تهیه ماست چکیده خانگی


مواد لازم برای تهیه ماست چکیده :
ماست پرچرب ۶ پیمانه
روغن زیتون بکر ۳ قاشق سوپ‎خوری
سیر ۲ قاشق سوپ‎خوری
رزماری ۱ قاشق سوپ‎خوری
آویشن ۱ قاشق سوپ‎خوری
پیازچه ۱ قاشق سوپ‎خوری
مریم گلی ۱ قاشق سوپ‎خوری
رنده پوست لیموترش ۱ قاشق سوپ‎خوری
ریحان ۱ قاشق سوپ‎خوری
نمک ½ قاشق چای‎خوری
پودر فلفل قرمز ¼ قاشق چای‎خوری

طرز تهیه ماست چکیده :
یک آبکش فلزی را روی کاسه‎ای بزرگ قرار داده و سطح آبکش را با چهار لایه پارچه توری ریز (تنظیف) می‎پوشانیم، طوری که توری کامل داخل و اطراف لبه‎های بیرونی آبکش را بپوشاند.
ماست را با قاشق درون آبکش ریخته و روی آبکش را با نایلون می‎پوشانیم و پس از آن حدود ۱۲ ساعت در یخچال نگه می‎داریم.
سیر، ریحان، رزماری، مریم گلی و پیازچه را ریز می‎کنیم.
پوست لیمو ترش (فقط قسمت زرد رنگ) را رنده می‎کنیم.
سبزیجات خردشده را با پوست لیمو ترش، نمک، فلفل و روغن زیتون در کاسه‎ای کوچک هم زده و مخلوط می‎کنیم.
نیمی از ماست کیسه‎ای را در قالب (اگر می‌خواهید ماست قالبی داشته باشید) یا ظرف شیشه‌ای مناسب سرو ریخته و روی آن را با لایه نازکی از نیمی از مخلوط گیاهی می‌پوشانیم.
دوباره این‌کار را تکرار کرده، باقی‎مانده ماست کیسه‎ای و سبزیجات را لایه‌ای اضافه می‎کنیم.
سطح قالب را پوشانده و حداقل ۱۲ ساعت در یخچال نگه می‎داریم.
پس از آماده شدن کمی در دمای اتاق نگه داشته و بعد سرو می‎کنیم.

نکات :
ماست چکیده و خامه‌ای همراه با میان‌لایه‌های سبزیجات که نام اصلی آن (Yogurt Cheese Torte) است. این نوع ماست سبزیجاتی را روی کراکر، نان (ترتیلا، پیتا و …) یا در کنار غذا و سالاد می‎توان سرو کرد.
از سس پستو هم می‎توانید برای درست کردن آن استفاده کنید.فراموش نکنید سبزیجات دیگری نیز می‎توانید به این ترکیب اضافه یا کم کنید. بهتر است از ماست پرچرب استفاده کنید. این ماست را می‎توانید تا ۱ هفته در یخچال نگه دارید.
برای درست کردن ماست چکیده و مخلوط کردن آن با سبزیجات نیاز است تا آن را چندساعت‎ در یخچال بگذارید تا در نهایت ماستی پرملاط و خوشمزه خواهید داشت. بسته به نیاز خودتان می‎توانید مقدار ماست را کمتر یا بیشتر کنید.با این میزان مواد ۳۲ قاشق غذاخوری ماست چکیده با سبزیجات خواهید داشت.



سیر قلیه و بادمجان شکم پر


طرز تهیه شکم پر بادمجان گیلان

شکم پر بادمجان ,شکم پر بادمجان , غذای شمالی , غذای گیلانی , غذای محلی گیلانی , خورشت گیلانی , طرز تهیه شکم پر بادمجان , آموزش آشپزی , غذای شمالی , خورش شمالی , خورشت شمالی , غذای گیلانی , غذاهای گیلانی , غذاهای شمالی
بادمجان شکم پر از غذاهای سنتی پرطرفدار گیلانی می باشد که شیفتگان زیادی دارد.

مواد لازم :
  1. بادمجان های متوسط
  2. گوجه فرنگی متوسط
  3. رب انار ترش
  4. گردو سائیده شده
  5. روغن
  6. نمک , فلفل , ادویه
  7. سبزیجات ( چوچاق , نعنا , جعفری , گشنیز )
طرز تهیه :

در مرحله اول بادمجان ها را از وسط به دو قسمت برش زده و به آنها نمک می زنیم,
حالا تک تک بادمجان ها را فشار داده تا آب بادمجان گرفته بشود,
بادمجان ها را درون تابه قرار داده و بر روی حرارت ملایم گذاشته و سرخ می کنیم,
گردو سائیده شده , رب انار ترش , سبزیجات , نمک و زردچوبه را با هم مخلوط کرده و مواد آماده شده را داخل شکم بادمجان ها میریزیم,
چند عدد گوجه را چهار قاچ و آغشته به مواد می کنیم,
حالا به منظور بخارپز کردن گوجه قاچ و آغشته به مواد را درون قابلمه ای بهمراه مقداری آب میریزیم.
نکته : سبزی خوردن , زیتون و ماست فراموش نشود.

طرز تهیه سیر قلیه گیلانی

برگ سیر تازه :3 عدد                  
پیاز متوسط :یک عدد                       
تخم مرغ :3 عدد
لپه :یک پیمانه
مرغ یا اردک کوچک :نصف یک عدد 
نمک، فلفل و زردچوبه :به مقدار لازم
 
نتیجه تصویری برای طرز تهیه سیر قلیه رشتی
 
1. ابتدا برگ سیرهای شسته شده را با چاقو به اندازه های نیم سانتی متری خرد کنید و با پیاز خلال شده تفت دهید تا طلایی شوند.  لپه، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید. 
2. گوشت مرغ یا اردک را به اندازه های کوچک خرد و استخوان های آن را خارج کنید. آن ها را در تابه ای دیگر سرخ کنید. سپس مخلوط پیاز و سیر و لپه را به آن اضافه کنید. 
3. همه مواد را به همراه آب داخل آب بریزید تا کاملا پخته و نرم شوند. 
4. وقتی بیشتر آب غذا گرفته شد، تخم مرغ ها را با چنگال هم بزنید و داخل آن بریزید. پس از 5 دقیقه می توانید غذا را سرو کنید.

فهرست و طریقه طبخ انواع خورشت‌ شمالی


1 ـ مرغ فسنجان یا مرغ لاکو (Morgh – a laku)
مواد لازم: مرغابی یا اردک یا مرغ محلی ـ مغز گردو ساییده شده ـ ترشی ( رب انار ـ رب گوجهفرنگی) ـ ادویه.
ابتدا گردو را در نمیار Nemyar و با استفاده از سنگ مشته میسابند تا کاملا ً له شده و روغنش در بیاید، (امروزه از آسیابهای برقی استفاده میکنند) سپس گردو را با رب انار ، زرد چوبه و مقدار کمی آب ،بر روی حرارت ملایم قرارداده و هر از گاهی نیز مقداری آب سرد روی گردو می ریزید، تا روغن گردو در بیاید. معمولاً اگر از مرغابی یا مرغهای محلی استفاده کنند، آن را به همراه گردو می گذارندتا بپزد و اگر از مرغهای شهری استفاده شود، بعد از آب پز شدن و در انتها، مرغ را درظرف گردو می ریزند. در پایان وقتی غذا به روغن افتاد، یک قاشق مرباخوری رب گوجهفرنگی در قابلمه می ریزند که این کار باعث رنگ خوش خورشت می‌شود. در بعضی از مواقع نیز چند عدد بادمجان را که به صورت ورقه ای نازک بریده شده، سرخ نموده و جهت تزیین استفاده می کنند. در سابق ،در خورشت فسنجان همزمان با ریختن گردو، به عنوان ترشی مقدار قیسی و خرما نیز اضافه می کردند تا طعم غذا ،اندکی ترش و شیرین شود.

2 ـ میرزا قاسمی
مواد لازم: بادمجان، گوجه فرنگی، سیر، تخم مرغ، ادویهو رب گوجه فرنگی.
ابتدا بادمجانها را روی ذغال (در حال حاضر چراغ گاز) کباب میکنند، سپس پوست سوخته’ آن را جدا کرده، با گوشت کوب و یا ساطور تخته(در سابقاستفاده می شد) می‌کوبند.آنگاه بادمجانها را با مقداری زرد چوبه در روغن تفت داده وسیر را نیز که قبلاً خرد و سرخ کرده اند، به بادمجانها اضافه می کنند. در فصولتابستان و بهار مقداری گوجه فرنگی راریز خرد کرده، به مخلوط سیر و بادمجان اضافه میکنند و در فصل زمستان از رب گوجه فرنگی استفاده می کنند. وقتی گوجه (رب) نیز تفتداده شد، تخم مرغ را اضافه می کنند.

3 ـ باقلا قاتق (خورشت باقلی)
موادلازم: لوبیای خورشتی (پاچ باقلا)، شوید (خشک یا تر)، سیر خام ( برگ سیر)، تخم مرغ،ادویه، روغن.
ابتدا باقلی‌ها را پوست کنده (از غلات سبز و پوسته دوم جدامی‌کنند)و همراه با سیر خلال شده یا برگ سیر خرد شده، با مقداری روغن در قابلمه( یاگمج که ظرفی گلی است و در گذشته کاربرد بیشتری داشته) کمی سرخ می کنند ، سپس مقدارکمی زردچوبه وشوید به باقلی اضافه نموده و تفت می‌دهند. در انتها، یک یا دو لیوانآب به مواد اضافه نموده و بر روی حرارت ملایم می گذارند، تا وقتی که روغن غذا درسطح قابلمه بالا بیاید، آنگاه تخم مرغ را اضافه می‌کنند.

4 ـ ترش تره:
مواد اولیه: سبزی (جعفری، گشنیز، اسفناج، تره، چغندر)، برنج، سیرخام، ترشی (آبنارنج یا آب انار)، آلوچه سبز، تخم مرغ، ادویه.
ابتدا سبزیها را با ساطور، ریزخرد می کنند. سپس به اندازه یک لیوان آب و نصف لیوان برنج (برای یک کیلو سبزی خردشده) که قبلاً خیسانده‌اند، در قابلمه می‌ریزند تا سبزی و برنج کاملاً پخته شود . سپس سیر را خرد کرده ،با زردچوبه و روغن سرخ می‌کنند و به مواد داخل قابلمه اضافهمی‌کنند.سر آخر، در ترشی مورد علاقه، مقداری آرد برنج (گندم) حل کرده و به تدریج بهخورشت اضافه می‌کنند. این کار باعث لعابدار شدن خورشت می‌شود. در پایان نیزتخم‌مرغها را اضافه نموده، میل می‌کنند.


5 ـ کویی خورش (خورشت کدو حلوایی)

مواد اولیه: کدو حلوایی، گردو، عدس ،خرما.
ابتدا کدو را پوست گرفته، بهقطعات ریز خرد نموده و با مقداری آب می‌پزند. عدس را نیزقبلاً آب پز کرده و بههمراه کدوی پخته، با هاون یا گوشت کوب می‌کوبند تا کاملاً له شود. سپس گردوی سابیدهشده را به همراه زردچوبه و روغن به مواد اضافه نموده و تفت می‌دهند و سر آخر نیزخرما را از هسته جدا کرده، به مواد ذکر شده اضافه می‌کنند.

نوع اول:
مواد اولیه: برگ سیر، سیر، شوید خشک، لپه، مرغ، تخم‌مرغ ، ترشی (آبغوره یا آب انار)، ادویه، روغن.
ابتدا برگ سیر را به همراه سیر رنده شدهوشوید خشک ، در روغن تفت می‌دهند. لپه آب پز شده را به مرغ آب پز شده ، آب مرغ وترشی مورد نظر اضافه کرده، به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم می‌جوشانند. بعد از جاافتادن خورشت، به تعداد مورد نظرتخم‌مرغ اضافه می‌کنند.

نوع دوم:
مواداولیه: برگ سیر، تخم‌مرغ، ترشی (آب لیمو)، مرغ یا مرغابی، ادویه.
ابتدا برگ سیررا خرد کرده، به همراه زردچوبه سرخ می‌کنند. سپس آب مرغ، ترشی و مرغ را به آن اضافهنموده و بعد از اینکه آب مرغ تبخیر شد، به تعداد مورد نیاز تخم مرغ اضافهمی‌نمایند.


7 ـ آلو مسماء:

مواد اولیه: گوشت مرغ یا مرغابی، پیاز سرخشده، آلوی بخارایی، رب گوجه ترش (آب انار یا آب نارنج)، بادمجان، گوجه فرنگی،ادویه.
مرغ آب پز شده را به همراه پیاز سرخ شده ، رب و آلوی خیس داده شده ،درروغن و ادویه تفت می‌دهند. سپس 2 لیوان آب مرغ، به مواد اضافه نموده و روی حرارتملایم می گذارند تا به تدریج آب مرغ تبخیر شود . در پایان نیز غذا را با بادمجان وگوجه فرنگی سرخ شده، تزیین نموده و میل می‌کنند.

سایر غذاهای محلی
دیگرغذاهای محلّی گیلان عبارتند از:
اناربیج: گوشت + گردو + پیاز + سبزی + آرد + آبانار + فلفل
شش‌انداز: بادمجان یا خیار یا کدو حلوایی + گردو + پیاز + رب انار
سیرابیج: برگ سبز سیر + تخم‌مرغ + زردچوبه
شیرین تره: اسفناج + تخم‌مرغ + سیر
خالو آبه: آرد برنج + گوجه سبز + انواع سبزی + شکر + تخم‌مرغ
چخرتمه: مرغ + پیاز + تخم‌مرغ + آب لیمو یا آب نارنج
نازخاتون: گوشت + سبزی( نعناء وجعفری )+ بادمجان + آبغوره
موتن جن: مرغ یا مرغابی + کشمش یا قیسی + گردو + ربانار + شکر
لونگی: ماهی (معمولاً سفید) + مغز گردو + سبزی جعفری + سیرتر یا خشک + پیاز + خاویار ماهی
کولی غورابیج : کولی + سبزی معطر + ترشی( آب غوره یا آبنارنج یا انار ترش) + شکر + مغزگردو
ماهی فیبیج: ماهی + کشمش + نعناع + آب انار + رب انار + گلپر + فلفل
واویشکا: دل + جگر + قلوه + پیاز + گوجه‌فرنگی
ترش شامی: گوشت + پیاز + جعفری + تخم‌مرغ + سیب زمینی + آبغوره
شامی: گوشت + پیاز + تخم‌مرغ + زرد چوبه + فلفل. (مخصوص ایام ماه رمضان)
انواع کوکو: کوکوی اشبل،کوکوی گردو، شاه کوکو و کوکوی اوزون برون و …
انواع آش: آش شلغم، آش شیر، آشخرشو (از شیر گاو تازه فارغ شده تهیه می‌شود)، آش ترش، آش قلمکار یا فاطمه الزهرا،خولی آش یا خالی آش (برنج + لوبیا چیتی) و …
انواع چاشنی: کال کباب، بورانی بادمجان، بورانی اسفناج، چغندر بورانی، زیتون پرورده، اشپل (خاویار ماهی)، ماهیشور، ماهی دودی و …

انواع شیرینی جات محلی گیلان:
– فرنی، رشته وخشکار، گل پالوده و … (عمولاً در ماه رمضان استفاده می‌شود)
– ترک حلوا،خاتون پنجره، خرش حلوا و سمنو و … (مخصوص عید نوروز)
– حلوای رقایب (خیرات درروز عید مرده‌ها)
انواع کلوچه:کلوچه فومن ـکلوچه لاهیجان و کاکا
انواع نانمحلی: نان لاکو که از آرد برنج تهیه می شود، نان کشتا (آرد برنج + کدو حلوایی + دانه’ گیاه خُرفه)
انواع ترشی: فلفل ترشی، سیرترشی، بادمجان ترشی، هفتابیجار،یارالماسی ترشی، پیاز ترشی و …
انواع رب: رب سیب ترش، رب نارنج، رب انار و …
انواع مربا: مربای بادرنگ، شقاقل، گل قند (گل محمدی)، بهار نارنج، کدو،زغال اخته، ولش (تمشک) و …
همچنین درار یا نمک سبز ، یکی از چاشنیهایی است که همراه برخی از میوه‌ها، استفاده می‌شود و از سبزیهای گوناگون + نمک تهیه میشود.

غذاهای محلی استان گیلان (قسمت اول)

غذا های شمالی

باقلاقاتق

این خورش بسیار مشهور از خطه‌ی شمال با ترکیب پاچ باقلا (نام دیگر: لوبیای کشاورزی) شوید، سیر و تخم مرغ تهیه می‌شود. شاید تا به حال در شمال کشور چنین لوبیاهایی را دیده باشید که برخلاف سایر حبوبات بدون پوست و به شکل خیس خورده و تازه فروخته می‌شوند. پاچ باقلا را پس از خیس خوردن به همراه شوید و سیر و ادویه در روغن تفت می دهند، با افزودن آب و پس از جا افتادن خورش، روی باقلا قاتق تخم‌مرغ می‌شکنند. مردم گیلان خورش‌ها را در ظروف سفالی مخصوص این استان به نام گَمَج می‌پزند. این خورش لذیذ به همراه پلو سرو می‌شود.

باقلاقاتق گیلان

میرزا قاسمی

غذای دیگری که به دلیل طعم بی‌نظیرش شاید در اغلب سفره‌های ایرانی حاضر باشد میرزاقاسمی است. بادمجان، گوجه، سیر و تخم مرغ ترکیبات اصلی این غذا هستند. طعم دودی میرزا قاسمی که باعث شده این غذا از زمره‌ی طعم‌های تکراری حذف شود به دلیل کباب کردن بادمجان است. بادمجان ها را پس از کباب شدن ساطوری کرده، به همراه سیر تفت داده و سپس با گوجه می‌پزند. در انتها نیز تخم مرغ به غذا اضافه می‌شود. میرزا قاسمی را مانند خورش در کنار پلو سرو می‌کنند. میرزا قاسمی گیلان

ترش تره

این خورش با انواعی از سبزیجات یعنی تره، جعفری گشنیز، اسفناج، برگ چغندر و ... به همراه یک نوع ترشی (که می‌تواند آب نارنج یا انار باشد) و سیر تهیه می‌شود. سبزی‌های خورد شده را به همراه مقدار بسیار کمی برنج می‌پزند، سپس سیر و ادویه‌ی تفت داده را به آن اضافه می‌کنند. در مرحله‌ی بعد سبزیجات باید در ترشی پخته شوند، پس از جا افتادن خورش روی آن تخم مرغ می‌شکنند. ترش-تره-گیلانی

کوکوی مرغ

کوکویی ساده و درعین حال خوشمزه که از ترکیب گوشت مرغ آب‌پز به همراه تخم مرغ، پیاز و ادویه تهیه می‌شود.

کوکوی مرغمنبع تصویر: قاشق چنگال

سیر قلیه

سیر قلیه خورش گیلانی دیگری است که با ترکیب اصلی برگ سیر، تخم مرغ، لپه، گوشت مرغ یا اردک و کمی آبغوره تهیه می‌شود. گوشت پس از تفت دادن با آبغوره طعم دار شده و همراه با لپه آن را می‌پزند. سپس برگ سیر خرده شده را سرخ کرده و با تخم‌غ هم زده می‌پزند؛ در ادامه ترکیب برگ سیر به گوشت اضافه می‌شود؛ خورش تا زمانی که جا بیافتد می‌پزد.

سیرقلیه گیلان

کباب ترش

طعم متفاوتی از کباب را با خوردن این غذا تجربه خواهید کرد. برای تهیه این غذا، گوشت گوسفند را پیش از کباب شدن چند ساعت در ترکیب رب انار، انار ترش سابیده، سیر، پیاز، سبزی محلی (با نام چوچاق)، روغن زیتون و گردوی سابیده می‌خوابانند. سپس گوشت‌ها را به سیخ کشیده و روی ذغال کباب می‌کنند.

ترشه کباب گیلان

اناربیج

این خورش شباهت بسیاری به فسنجان دارد که یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان است؛ با این تفاوت که در اناربیج به جای گوشت مرغ از گوشت گوسفند به شکل کوفته‌قلقلی و همچنین سبزی‌های محلی استفاده می‌شود.

اناربیج

واویشکا

واویشکا یا جغوربغور یا همان خوراک جگر غذایی لذیذ است که انواع مشابه آن در دیگر استان‌ها مانند آذربایجان نیز دیده می‌شود. این غذا از تفت دادن و سرخ کردن دل، جگر و قلوه‌ی گوسفند به همراه ادویه و پیاز و رب گوجه تهیه می‌شود.

واویشکا گیلان

کال کباب

از چاشنی‌های پرطرفدار گیلانی می‌توان کال کباب را نام برد که از بادمجان کباب شده، سیر، انار، آب انار، سبزی معطر و گردوی خرد شده تهیه می‌شود. در اصل سبزی مورد استفاده محلی (نوعی سبزی به نام چوچاق) است. برای تهیه کال کباب بادمجان‌های کباب شده را ساتوری و همراه با دیگر مواد کاملا مخلوط می‌کنند.

P1000810

زیتون پرورده

چاشنی گیلانی دیگری که هم شهرت و هم محبوبیتی در کل کشور دارد زیتون پرورده است. زیتون پرورده از مخلوط کردن زیتون با معجونی از مغز گردوی سابیده، سیر، رب انار و آب انار، گلپر، و سبزی محلی چوچاق یا نعنا تهیه می‌شود.

vegi71r8jwn53ew9con6

سیرابیج

سیراویج یا سیرواویج غذای ساده و محبوب گیلانی است که در وعده‌ی شام صرف می‌شود. برگ سیر پس از ریز کردن و سرخ کردن با تخم مرغ مخلوط می‌شود.

929c856882dba1196f5017d51cbade99

ترشِ آش

این آش از نخود و لوبیا، برنج، سبزی‌های مختلف، و باقلا تهیه می‌شود. طعم بی‌نظیر ترشی که این آش را از انواع دیگر آش‌ها متمایز می‌کند به دلیل وجود رب انار یا آبغوره یا آب نارنج در غذا است.


37497530404162037400












در رشت رستوران هایی وجود دارند که در آن ها غذا های شمالی سرو می شود به عنوان مثال رستوران لوکس بینه یکی از رستوران هایی است که با منوی غذا های محلی شمالی پذیرای مهمانان می باشد.


ترش تره

طرز تهیه ترش تره گیلان


جعفری، گشنیز،تره ،اسفناج، برگ چغندر : ۱ کیلو
چند شاخه شنبلیله ونعناع
چوچاق، ترش واش و وارمبوهم کمی
(برای آنان که زیاد غذای گوشتی دوست ندارند بخورند)
برنج : ۱ قاشق غذاخوری
آب :۱ پیمانه
آب لیمو یا آب نارنج:۱  پیمانه( ازگوجه سبزکوچک ترش هم می توان بجای ترشی در ابتدا داخل سبزی ها ریخت تا ترش مزه شود)
سیر: ۱ بوته ویا برگ سیر نصف دسته
نمک ، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
روغن: به میزان لازم اگر از کره استفاده شود غذا  خوشمزه تر می شود و حتی می توانید رویه ماست (سر ماست ) که چرب است درون آن بریزد و یا از سر شیر به جای کره استفاده کنید
تخم مرغ: ۲ تا۳ عدد
طرز تهیه ترش تره :
در سبزیجات مواد اولیه دقت کنید  که میزان تره زیاد نباشد ولی اسفناج و برگ چندر باید بیشتر باشد. بدون سبزیجات محلی قید شده در مواد لازم هم می توانید این غذا را تهیه کنید . اما  کمی  نعنا به خوش طعم شدن آن کمک می کند در صورتی که نعنای تازه نداشتید می توانید از نعناع خشک و دیگر سبزیهای معطر  خشک استفاده کنید  . اگر از سبزیجات خشک استفاده می کنید ،   همان اول پخت آنها را  اضافه کنید  بهتر است تا به همراه سیزیهای تازه  بپزد .
سبزی ها وسیر را شسته بعد کمی خرد کنید داخل قابلمه همراه یک قاشق برنج خیس خرده و شسته ونمک ،زردچوبه واگر دوست داشتید کمی  دارچین ،  در ظرفی مناسب بریزید (  معمولا در گیلا ن از گمج که یک ظرف سفالی است استفاده می شود ) و  با نصف لیوان آب بگذارید  بپزد. یادتان باشد اب زیاد نریزید .اگر آبش کم بود می توانید کمی آب جوش دوباره به آن اضافه کنید.چون سبزی هم خودش اب دارد با حرارت ملایم بپزید
پس از پختن سبزی که تقریبا آب آن هم تما م شده است بعد ترشی مورد نظر را  نزدیک آماده  شدن  اضافه کرده بگذارید به خورد سبزجات برود.  بعد از روی حرارت برداشته کمی که سرد شد با گوشت کوب بکو بید تا زیاد درشت نباشد.  حال دوباره روی حرارت قرار داده بچشید تا اگر ترشی یا نمکش اندازه نبود اضافه کنید. کره یاهرروغنی که دوست داشتید به آن اضافه کرده  وکمی تفت دهید ( فقط تفت دهید )  تا خوشمزه تر شود ولی آب آن زیاد خشک نشود.  تخم مرغ ها را در آن بشکنید.  وقتی کمی خودش را گرفت هم بزنید تا تخم مرغ باتمام سبزی مخلوط شود ولی خیلی ریز نشود و در خورشت  تکه های تخم مرغها  نمایان باشند.  فلفل را هم اضافه  کنید .خورشت آماده است آن را با برنج کته وترب  و زیتون در گیلان سرو می کنند.این غذا با نان هم خوشمزه می شود .نوش جانتان
دستوراین غذا در هر  شهر یا استان گیلان ممکن است متفاوت باشد.

خوردن پاستیل ضرر دارد یا نه؟


وقتی رنگ های متفاوت و طعم های مختلف پاستیل را در هزاران شکل متنوع ضرب کنید، هزاران نوع از خوراکی خوشمزه ای خواهید داشت که خوردنش در تمام دنیا کوچک و بزرگ نمی شناسد و حتی شاید نتوانید فردی را پیدا کنید که از این آبنبات های ژله ای خوشش نیاید!
همرنگ های متفاوت و قشنگی دارد اما شکل های متعدد و زیبایی، هم مزه های گوناگون و خوش طعمی؛ بچه ها عاشق آنند، بزرگ ترها هم دوستش دارند، سال های سال است که مقامش را هم به عنوان یک خوردنی تنقلاتی خوشمزه حفظ کرده است. بله، پاستیل را می گویم.
خواص خوردن پاستیل
همان ماده خوراکی نرم و لطیف و کشدار که آب از دهان آدم سرازیر می کند! اما آیا خوردن آن مفید است یا مضر؟ چه خواصی دارد؟ اصلا سر و کله اش از کجا پیدا شده؟ چرا برخی می گویند بد و برخی دیگر می گویند خوب است؟ بگذارید در ادامه این مطلب درباره اینها بیشتر توضیح دهیم.

پاستیل از کجا آمد؟

می گویند یک کارگر ساده اما بسیار باتجربه در شیرینی پزی ای که تقریبا یک قرن پیش در کارخانه آبنبات سازی کار می کرد، برای این که بتواند درآمد بیشتری نصیب خود کند، هیچ چاره ای ندید جز آن که مواقع استراحتش در آشپزخانه خودش هم شیرینی خانگی بپزد و به مردم عرضه کند. استقبال مردم به دلیل این که به مشتریانش به جای قالب کردن جنسی فقط برای فروش بیشتر، کالایی خوب و بی نقص تولید و عرضه می کرد آن قدر زیاد شد که به فکر افتاد از همان دانسته هایش در کار قنادی استفاده کند و آبنباتی مخصوص بسازد. هانس ریگل، نام این آبنبات هایش را هاریبو گذاشت و با تغییری در قالب آنها و تولیدشان به شکل خرس، مردم آن زمان که معمولا یک یا دو نوع قالب برای پخت و عرضه شیرینی دیده بودند، بیش از شیرینی هایش به این آبنبات های او علاقه مند شدند. او سپس به فکر افتاد خلاقیتی دیگر را به کار بگیرد و مزه و طعم و حتی حالت آنها را نیز تغییر دهد. بنابراین با استفاده از مقداری طعم دهنده میوه ای و افزودن ژلاتین به مایه اولیه آبنبات های خرسی خود، آنها را چنان ساخت که در عین نرمی، کمی هم سفت بودند، کش می آمدند، خوردنشان بخصوص برای بچه ها لذتبخش بود و بزرگ ترها هم دلشان می خواست بارها و بارها مزه آن را امتحان کنند!

پاستیل از چه ساخته شده؟

پاستیل های امروزی غیر از شکل و شمایل خرس، در قالب های متعددی تولید می شوند؛ از شکل حیواناتی مثل قورباغه و مرغ و زرافه گرفته تا میوه هایی مثل آلبالو و توت فرنگی و سیب و پرتقال و انار و اشیایی چون خودرو و بطری نوشابه و... گرچه این محصولات اکنون تنوع زیادی در مزه و رنگ و شکل دارند، از یک نظر، تفاوت چندانی هم با آن پاستیل های اولیه ندارند. در فرآیند تولید، مقداری ژلاتین برای ایجاد حالت شفافیت و چسبندگی، روغن خوراکی برای براق شدن، انواع اسانس های میوه ای براساس مزه و طعمی که مورد نظر است، رنگ ها و طعم دهنده های مجاز خوراکی، آب، شیرین کننده که می تواند شکر یا گلوکز باشد و چند افزودنی دیگر به کار گرفته می شود.
خواص خوردن پاستیل
آنچه اکنون محل منازعه برای فایده دار بودن یا مضر بودن این مواد خوراکی است و به عنوان متهم در جایگاه همیشگی قضاوت های افراد می نشیند، ژلاتینی است که در تولید این خوردنی ها به کار می رود.
ژلاتین چیست و چگونه ساخته می شود؟
ژلاتین ماده ای است که از کلاژن یا پوست و استخوان حیوانات به دست می آید؛ نه بو دارد، نه مزه. نه قندی در آن است و نه چربی. مقداری زیاد از آن را پروتئین تشکیل می دهد و مقدار کمی هم نمک و آب در آن یافت می شود.
در صنایع و کارخانجات تولید محصولات غذایی مرتبط با ژلاتین، کلاژن حیوانات را هیدرولیز می کنند و از آن دو نوع ژلاتین به دست می آورند که بر حسب غلظت متفاوت است. همچنین یک نوع از آن به شیوه اسیدی به دست می آید و نوع دیگر به شیوه قلیایی. در اغلب موارد هم این گاوها، خوک ها و گاهی ماهی ها هستند که از آنها برای تهیه ژلاتین استفاده می شود.
منازعه میان موافقان و مخالفان
بله... درست خواندید:در برخی کشورها از خوک ها هم برای تولید ژلاتین بهره می برند. این یکی از همان مواردی به شمار می رود که محل مناقشه میان موافقان و مخالفان پاستیل است؛ اما فقط یکی از موارد. حتی اگر به دلایل دینی، در فرآیند مذکور از اعضای بدن خوک استفاده نشود و جای آن را گاو یا ماهی بگیرد، یک مورد دیگر در این منازعات، نحوه خاص استخراج ژلاتین از استخوان گاو است که متخصصان می گویند حتما باید از روش آنزیمی صحیحی استخراج شود وگرنه مشکل ساز خواهد بود.
همان طور که گفتیم، متخصصان تغذیه در بیان خواص و مضرات دو دسته شده اند. گروهی به کاربردها و فواید ژلاتین و پاستیل اشاره می کنند و خوردن آن را در حد معمول نه تنها مضر نمی دانند، کلی هم خاصیت و فایده برای آن ذکر می کنند. گروهی دیگر هم هیچ حد معمولی برای آن قائل نمی شوند و با بیان دلایل و استنتاج هایی از مضرات و بدی های آن می گویند. بگذارید ببینیم هر دو سوی ماجرا اصولا چه حرفی در این زمینه دارند.

خواص  خوردن پاستیل و ژلاتین آن

طرفداران پاستیل و ژله می گویند ژلاتین موجود در این مواد غذایی انواع و اقسام خواص را پیش روی دردهای انسان می گذارد. می گویند کلاژن خاصیت ضدالتهابی دارد؛ بنابراین دردهای مفصلی را کاهش می دهد و از ابتلا به پوکی استخوان هم پیشگیری می کند. علاوه بر این، ژلاتین منبعی سرشار از پروتئین است که فرد می تواند با خوردن پاستیل یا ژلاتین بخشی از این ماده معدنی مورد نیاز برای کارکرد بهینه بدن را تامین کند. آنها به خاصیت دیگری هم اشاره می کنند که گلایسین موجود در این ماده خوراکی دارد:تقویت سیستم گوارش و بهینه کردن روند هضم و جذب غذا در بدن.
از دیگر فواید و خواص مورد نظر این دسته افراد درباره ژله و پاستیل که در هر دو ژلاتین به کار رفته می توان به مواردی که در پی می آید نیز اشاره کرد:به کاهش کلسترول خون کمک می کند، اسید فولیک دارد که هم برای زنان خوب است و هم برای پیشگیری از نازکی مو، ویتامین B دارد که غیر از مزایای دیگرش برای افسردگی خوب است، آمینواسیدهای آن سبب بهبود بافت های پوستی می شود و...
خواص خوردن پاستیل
مخالفان هم دلایلی دارند
متخصصان تغذیه و کسانی که به این فهرست های بلندبالا از خواص پاستیل و ژلاتین و ژله به دیده مخالف می نگرند، می گویند مواردی که موافقان برمی شمارند، جنبه تبلیغاتی دارد و نمونه هایشان نادرست است، زیرا در اولین گام باید دانست پاستیل جزو خوراکی های باارزش غذایی صفر محسوب می شود. به بیان دیگر این مواد پرکالری اما بی خاصیتند. آنها معتقدند پروتئین ژلاتین که موافقان از مزایای آن می گویند از جمله بی ارزش ترین پروتئین ها محسوب می شود و مقدار آن به قدری کم است که اصولا نمی تواند جایگزین پروتئین مواد غذایی دیگر چون گوشت و مانند آن شود؛ اسیدهای آمینه، کلسیم و دیگر مواد معدنی و مغذی مورد نیاز بدن نیز در آن به اندازه ای نیست که بتواند کافی باشد. همچنین ذکر می کنند آنچه در این ماده خوراکی، بخصوص در پاستیل به کار رفته بیشتر طعم دهنده و اسانس مصنوعی است و بر عکس، شکر یا سایر مواد قندی موجود در آن به شدت برای سلامت مضر است.
بالاخره خوب است یا بد؟
برای بسیاری از آدم ها، خوردن یکی از لذتبخش ترین امور در دنیاست! بخصوص اگر آن ماده غذایی به گونه ای تهیه شده باشد که به قول معروف باب طبع ذائقه فرد هم باشد. از سوی دیگر اغلب متخصصان تغذیه توصیه می کنند خوردن هر ماده خوراکی، حتی تنقلات پرکالری و بی خاصیت هم اگر در حد عقلانی باشد، مشکلی پیش نخواهد آورد؛ یعنی تعادل حفظ شود، مسائل بهداشتی رعایت شود، جایگزین مواد خوراکی با ارزش غذایی نشود، میزان کالری سنجیده شود و...
با این حساب، گمان می رود بین جدال موافقان و مخالفان، اکنون بتوان تکلیف را طوری مشخص کرد که به قول معروف نه سیخ بسوزد نه کباب!
توصیه های ایمنی برای پاستیل خورهای حرفه ای
پاستیل یکی از محبوب ترین ها در بازار شکلات و شیرینی و آبنبات است. احتمالا کسی نیست که تاکنون پاستیل نخورده باشد و بعد از این هم کسی نخواهد بود که آن را کنار بگذارد، ولی اگر شما جزو پاستیل خوران قهار هستید بهتر است چند آگاهی و چند توصیه را پیش از خوردن این خوشمزه ها مدنظر داشته باشید تا سلامت تان به خطر نیفتد.
* به خاطر بسپارید در برخی پاستیل ها که مشخصات مجوزهای استاندارد روی بسته آنها درج نشده یا تقلبی است، نوعی واکس استفاده می شود که برای براق کردن سطح پاستیل به کار می رود. واضح است این واکس های غیرمجاز باعث به خطر انداختن سلامت می شوند.
* به دلیل نوع چربی و شیرینی مورد استفاده در پاستیل ها زیاده روی در خوردن آن می تواند مشکل ساز باشد.
* ترکیبات مخصوص پاستیل، تاحدودی همانند پفک چسبنده است. این ترکیبات سبب چسبیدنشان به پرزهای زبان و درزهای میان دندان ها می شود و نه تنها برای بهداشت و سلامت دهان و دندان مضر است، بلکه باعث سرعت گرفتن پوسیدگی دندان ها می شود، مگر این که بلافاصله پس از خوردن مسواک بزنید؛ البته بسیارند کسانی که حاضرند دندانشان آسیب ببیند، اما مزه و طعم آنچه خورده اند را مدت بیشتری زیر زبانشان احساس کنند!
* دندانپزشکان توصیه می کنند در صورت تمایل به خوردن پاستیل آن را نجوید. بگذارید آرام آرام درون دهانتان آب شود تا هم مزه اش را بیشتر حس کنید هم کمتر باعث چسبیدن به دندان هایتان شود؛ البته همچنان تاکید دارند پس از خوردن پاستیل بلافاصله دندان ها را مسواک کنید.
* برخی تولیدکنندگان ادعا می کنند در محصولات پاستیل خود از شکر یا قند طبیعی استفاده نکرده اند تا برای کسانی که به دیابتمبتلا هستند مشکلی از این نظر نباشد. این تا بخش زیادی فقط یک ادعاست. یادتان باشد برای شیرین کردن مزه محصولاتی که با عنوان بدون قند تبلیغ می شود از ساکاروز یا همان شیرین کننده مصنوعی استفاده می شود که معمولا نوشابه های معروف به رژیمی هم درصدی از آن را دارند. ساکاروز و قندهای مصنوعی کبد را به فعالیت بیشتر برای سم زدایی از آن وامی دارد و به دلیل نیاز به آب بیشتر، کلیه هم در این روند شرکت می جوید. از این رو لازم است قبل از خرید یا خوردن مواد دارای ساکاروز این مشکلات را در نظر بگیرید.
* پاستیل هایی که با قند و شکر طبیعی تولید شده اند به شدت چاق کننده اند. علاوه بر این زیاده روی در خوردن آنها باعث بالا رفتن میزان قند خون می شود. مراقب باشید سلامت تان را به خطر نیندازید.
* دقت کنید در مواد مورد استفاده پاستیل و محصولاتی که می خرید نامی از پریون ذکر نشده باشد. طبق برخی گزارش ها این پروتئین که در برخی پاستیل ها استفاده می شود، ممکن است باعث بروز بیماری شود.
* در خرید و خوردن پاستیل های خارجی دقت بیشتری کنید. برخی کشورها در تهیه ژلاتین لازم برای تهیه محصول پاستیل یا ژله های آماده خود از کلاژن پوست و استخوان خوک استفاده می کنند. ژلاتین تهیه شده از گاو و ماهی مشکل شرعی ندارند.
* طبق یکی از گزارش های سازمان غذا و داروی آمریکا، روش تهیه ژلاتین روند مخصوصی دارد که اگر به درستی دنبال نشود احتمال منتقل شدن بیماری های دامی به انسان با استفاده از محصولات به دست آمده از آنها بالا می رود.

۱۳۹۶ مرداد ۲۵, چهارشنبه

یکی از چاشنی های کنار هر غذا، انواع ترشی است که موجب خوشمزه شدن هر غذایی می شود. به همین دلیل، طرز تهیه انواع و اقسام ترشی را به شما آموزش داده ایم. این مطلب در چند قسمت تهیه شده است. با ما همراه باشید.



ترشی بادمجان کبابی



طرز تهیه انواع ترشی (2)
مواد لازم

•    یک کیلوگرم بادمجان     

•    300 گرم سبزی ترشی خرد شده     

•    200 گرم هویج     

•    یک لیتر سرکه     

•    یک قاشق مرباخوری زردچوبه     

•    یک قاشق مرباخوری ادویه ترشی     

•    پنج عدد فلفل سبز تند     

•    نصف پیمانه گردو ریز خرد شده
     
•    نمک


طرز تهیه


1.    بادمجان‌ها را بشویید و درسته در طبقه پایین فر با حرارت 200 درجه سانتی‌گراد کبابی می‌کنیم. پس از سرد شدن پوست آن‌ها را گرفته و ریز خرد می‌کنیم.

2.    هویج را ریز خرد کرده و با سرکه به مدت 10 دقیقه می‌پزیم.

3.    فلفل سبز را ریز خرد کرده، سپس تمام مواد را با هم مخلوط و در ظرف شیشه‌ای می‌ریزیم و در آن را محکم بسته و در جای خنک به مدت 10 روز می‌گذاریم تا آماده شود.



ترشی فوری



طرز تهیه انواع ترشی (2)


مواد لازم


•    ۸ عدد بادمجان قلمی     

•    ۳ عدد متوسط گوجه فرنگی     

•    ۲ عدد متوسط هویج     

•    ۱ بوته سیر     

•    ۲ قاشق غذاخوری ترخان خشک     

•    ۱ قاشق غذاخوری شوید خشک     

•    سرکه سیب

•    گلپر یا سیاه دانه

•    نمک و فلفل و زردچوبه

طرز تهیه
1.    پوست بادمجان ها را بگیرید و آنها را حلقه حلقه کرده، در قابلمه لعابی ریخته روی آن سرکه سیب بریزید به حدی که روی بادمجان ها را بگیرد. سپس آن را روی حرارت قرار دهید تا بادمجان ها پخته شده و نرم گردد. پس از آن که بادمجان ها سرد شد آنها را با ته قاشق له کنید.

2.    گوجه فرنگی ها را شسته، کاملاً خشک کنید و آنها را ریز خرد کنید.

3.    فلفل های دلمه ای را بشویید و با دقت آنها را خشک کنید و به صورت نگینی یا خلال خرد کنید.

4.    پوست سیرها را بگیرید و آنها را از رنده درشت رد کنید.

5.    پوست هویج ها را بگیرید و آنها را از رنده درشت رد کنید.

6.    هویج، گوجه فرنگی، فلفل سبز دلمه ای، سیر، ترخان و شوید را به بادمجان اضافه کنید. به آن کمی نمک و زردچوبه بزنید و تمام مواد را با هم مخلوط کنید. سپس سرکه سیب را روی مواد بریزید تا حدی که روی مواد را کاملاً بگیرد و آنها را در شیشه های در دار بریزید. (برای آن که ترشی کپک نزند باید سرکه خالص باشد. اگر از خالص بودن سرکه اطمینان ندارید، بهتر است بگذارید سرکه چند جوش بزند، پس از آن که سرد شد آن را به مواد اضافه کنید.) در صورت تمایل مقداری گلپر یا سیاه دانه به ترشی اضافه کنید.


ترشی افریقایی



طرز تهیه انواع ترشی (2)


مواد لازم


•    2 پیمانه هویج خلال شده

•    1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی

•    2 یا 3 حبه سیر رنده شده

•    1تا 5/1 قاشق غذاخوری جوهر لیمو

•    2 تا 3 عدد فلفل سبز تند خورد شده

•    نصف قاشق غذاخوری نمک

•    روغن


طرز تهیه


1.    روغن مایع را در ماهیتابه ریخته هویج را اضافه می کنیم کمی تفت می دهیم و بقیه مواد را اضافه می کنیم در ظرف را میگذاریم با حرارت ملایم که هویج نرم شود .

2.    روغن این ترشی باید زیاد باشد .

3.    این ترشی را می توان تا 3 4 روز در یخچال نگهداری کرد.

4.    مواد لازم تقریبی می باشد می توانید با چشیدن جوهر نمک و نمک ترشی را به دلخواه تغییر دهید .


ترشی چغندر



طرز تهیه انواع ترشی (2)


مواد لازم

•    یک کیلوگرم چغندر

•    یک کیلوگرم سرکه

•    یک قاشق مربا خوري گل پر

•    یک قاشق چايخوري فلفل سياه نيم کوب

•    50 گرم موسير و سير

طرز تهيه


1.    چغندر ها را بشوييد و روي آن را از گل و لاي به وسيله برس پاک کنيد. از آنجايي که چغندرها به دو صوت کم رنگ و پر رنگ موجود است،بهتر است براي تهيه ترشي از نوعي که پر رنگ تر است استفاده کنيد. حال اگر آن نوع موجود نبود و يا کم بود مي توانيد چند عدد چغندر پخته پررنگ و يا خام رنده کرده،تا رنگ چغندرها تعادل پيدا کند.

2.    چغندر را مي توانيد با آب سرد و يا سرکه بپزيد اگر با آب پخته شود، رنگ آن خوش رنگ تر و شفاف تر مي شود،اما دوام آن کمتر شده و سريعتر کپک خواهد زد. اگر چغندر ها با سرکه پخته شود ،رنگ آن تيره تر و زمان نگهداري آن بيشتر شده و احتمال کپک زدن آن کمتر مي شود.

3.    وقتي چغندر ها کامل پختند، مي توانيد آنها را به صورت دلخواه برش زده و با اشکال مختلف در آوريد. براي زيباتر شدن برش ها مي توانيد از قالب هاي شيريني نيز استفاده کنيد.

4.    بعد از شکل دادن چغندرها را درون شيشه اي ريخته، به اندازه اي که به طور کامل سرکه روي چغندرها را بپوشاند،سرکه اضافه مي کنيم. به ازاي هر يک کيلوگرم سرکه، يک قاشق غذا خوري نمک به آن اضافه کنيد.

5.    مقدار نمک را بسته به ذائقه تان سرکه،مي توانيد کم يا زياد کنيد. لابه لاي چغندر ها مقداري گلپر، موسير، سير و فلفل قرار دهيد. درب شيشه را محکم بسته و در يخچال نگهداري کنيد.

6.    از آنجايي که اين ترشي نسبت به ترشي هاي ديگر حساس تر است. زود خراب مي شود و طعم ورنگ خود را از دست مي دهد،بهتر است هميشه در جاي خنک نگهداري شود.


ترشی غوره



طرز تهیه انواع ترشی (2)


مواد لازم
•    500 گرم غوره

•    500 گرم سرکه

•    نمک


طرز تهیه


1.    ابتدا دُم غوره را جدا کرده سپس خوب می‌شوییم.

2.    سرکه سفید را از قبل پنج دقیقه جوشانده و سرد می‌کنیم.

3.    ظرف مناسب ترشی که اصولا شیشه‌ای است را خوب تمیز می کنیم طوری که داخل آن آب نداشته باشد.

4.    غوره‌ها را داخل ظرف می‌ریزیم نمک و سرکه سفید را روی آن ریخته و در شیشه را می‌بندیم، پس از ۱۰ روز ترشی آماده مصرف است.



 ترشی هلو



طرز تهیه انواع ترشی (2)


مواد لازم

•    5 عدد هلو زعفراني

•    يك قاشق غذاخوري سياه‌ دانه

•    يك قاشق چايخوري نمك و دارچين

•    يك قاشق سوپخوري شکر

•    20 دانه ميخك

•    سرکه



طرز تهيه


1.    هلو را شسته و با مقداري سركه به مدت سه دقيقه مي‌پزيم، بعد از خنك شدن هلو به هر كدام، پنج دانه ميخك زده، سپس هلوها را درون شيشه چيده، بعد سياه‌دانه، دارچين، شكر و نمك را با هم مخلوط كرده روي هلو مي‌ريزيم.


2.    آن‌گاه سركه را اضافه كرده تا روي هلو را بپوشاند در شيشه را محكم بسته در جاي خنك قرار مي‌دهيم.


3.    موقع مصرف، ميخك‌ها را از هلو درآورده و هلو را به دو قسمت برش داده، هسته آن را جدا مي‌كنيم.


4.     ترشي بعد از ۳۰ روز آماده مصرف است.